piątek, 8 sierpnia 2014

Migdałowe ciastko owsiane z daktylami

Chcesz zachować fit sylwetkę? Jedz na śniadanie ciastka. 
Oczywiście nie chodzi tutaj o pełne białego cukru i tłuszczu wypieki z piekarni czy ze sklepowych pułek.
Mowa jest o podobnych do tego, które przygotowałam dzisiaj przed pójściem na trening.
Dodatek płatków owsianych sprawia , że ciastko jest bardzo sycące, a mąka migdałowa dba o dobre tluszcze w organiźmie. Daktyle nadają mu lekko karmelowego smaku, a dzięki kaszce kukurydzianej uzyskało cudowną konsystencję. Mój wypiek w dodatku był bezglutenowy, ze względu na użycie specjalnych płatków owsianych bezglutenowych. Nie zawiera także jajek ani cukru.
Przepis:
(2 ciastka)
-45g płatków owsianych 
-45g mąki migdałowej
-2 łyżki kaszki kukurydzianej
-3 łyżki  twarożku sernikowego*
-4 daktyle
-1/3 szklanki mleka 
- proszek do pieczenia/soda
-łyżeczka stewii
-olejek migdałowy
Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dolewamy mleko,twarożek i olejek migdałowy. Energicznie mieszamy lub miksujemy mikserem. Dodajemy drobno pokrojone daktyle, mieszamy.
Ciasto przelewamy do 2 kokilek wysmarowanych delikatnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
*można zastąpić jogurtem greckim

11 komentarzy:

  1. Wygląda szalenie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciacho można wcinać bez wyrzutów sumienia :) smaczne i pełne dobroci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śniadaniowe ciacha!
    Ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciacha! Nie tylko na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, bardzo smakowite śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciastka mogłabym jeść na śniadanie codziennie, chyba zacznę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm to musi być pyszne !

    Zapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki bez cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm uwielbiam takie ciastka na śniadanie :) u mnie dzis było takie fasolowe , zapraszam ! http://sleeplessincracow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)