sobota, 2 sierpnia 2014

Kokosowo-gryczane placki z borówkami i gorzką czekoladą

Weekend to czas, w którym większość z nas ma możliwość przygotowania czegoś co pochłania trochę więcej czasu. 
Wstaję z samego rana, bo nadchodzący w szybkim tempie upał nie daje spać i dziś stawiam na puszyste placki z dodatkiem ulubionych owoców i gorzkiej, cudownie rozpuszczającej się czekolady. Placki komponują się idealnie z kokosową bitą śmietaną, ale jako dodatek do smarowania dobrze sprawdzi się także naturalny twarożek. 
Nie zawierają glutenu ani cukru.
Przepis:
(2 porcje)
-jajko
-stewia
-ziarenka z laski wanilii*
-proszek do pieczenia bezglutenowy/soda
-40g łyżki mąki gryczanej
-20 g mąki kokosowej
-1/2 szklanki mleka**
-garść borówek
-pasek gorzkiej czekolady



Do miski wsypujemy sypkie składniki (obie mąki, proszek, stewię,ziarenka z laski wanilii* ).
Dodajemy jajko,mleko i mieszamy energicznie lub miksujemy do połączenia się składników. 
Na końcu dosypujemy borówki i startą lub posiekaną na drobno czekoladę i delikatnie mieszamy uważając , żeby owoce się nie rozpadły. Smażymy na delikatnie posmarowanej olejem patelni na średnim ogniu. 
 *można zastąpić olejkiem waniliowym
**może być roślinne, najlepiej kokosowo-ryżowe

15 komentarzy:

  1. Sama miałam dzisiaj ochotę na placuszki, ale przed siłownią wolałam zjeść coś lżejszego :)
    I również mam ten problem z porannym wstawaniem przez upały. Budzę się zaraz jak wstanie słońce i później przekręcam się z boku na bok, próbując dalej spać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja...przed treningiem najlepiej leciutki ale i dodający dużo energii posiłek, inaczej ciężko dać z siebie 100%. Nic straconego! Można zawsze zjeść na obiad. :) Z tymi upałami u nas to niemalże jak w Afryce...

      Usuń
  2. Placuszki wyglądają bardzo zachęcająco :) Świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowa bita śmietana do mnie przemawia! zresztą placuszki z gryczanej uwielbiam, dziś z nią robię naleśniki na obiad :) a kokosowa, wiadomo - niezastąpiona <3

    OdpowiedzUsuń

  4. Piękne bułeczki aż chce się oderwać jedna:-). U mnie króluje chleb a bułki piekę od święta:-), chyba skuszę się na Twój przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja placuszki zrobiłam wczoraj :)
    Twoje wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka :) Jak dla mnie to jednak składniki bardziej wychodzą na jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu porcja pokazowa....wyszło 4 razy tyle niewielkich placków. Co kto lubi :D można i zjeść wszystkie...

      Usuń
    2. Jedna duża, dwie takie, zależy czy człowiek wygłodzony po ciężkim dniu (nocy?) czy nie xD
      Genialne *-* Widzę, że bita śmietana ubiła się naprawdę idealnie! Wiedziaaaaałam :*

      Usuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)