Lato jest najlepszą porą , żeby robić serniczki. Moimi ulubionymi są zdecydowanie te z drobnymi, sezonowymi owocami. Ten został zrobiony z moich pierwszych w tym roku jagód i mogę śmiało stwierdzić , że był to najpyszniejszy i najbardziej delikatny serniczek śniadaniowy jaki jadłam. Rozpływające się w ustach jagody, wanilia, kremowy serek posmarowany niezwykle pysznym, czekoladowym naturalnie słodkim kremem z daktyli. Niebiańskie ciastko na dzień dobry.
Przepis:
(2 kokilki jak na zdjęciu)
-1 i 1/2 opakowania ricotty
-3 łyżki twarożku sernikowego
-9 łyżek jagód
-laska wanilii
-łyżka mąki ziemniaczanej*
-2 jajka
-łyżka stewii
W misce mieszamy razem 2 rodzaje serków. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, jajka oraz stewię. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną*lub budyń waniliowy bezglutenowy i miksujemy lub dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy uważając, żeby się nie rozpadły. Przelewamy do dwóch kokilek wysmarowanych olejem i obsypanych mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut co jakiś czas sprawdzając czy serniczek jest już gotowy. Wierzch serniczków smarujemy łyżeczką kremu(przepis poniżej)
Krem daktylowy:
-20 daktyli
-łyżeczka kakao
Daktyle moczymy w odrobinie wrzątku (przy dobrym mikserze możecie pominąć tą czynność).
Odcedzamy wodę i miksujemy razem z kakao. Wrazie potrzeby dodajemy chlust mleka.
krem daktylowy- mój ukochany! :)
OdpowiedzUsuńOMG, genialny! Wyobrażam sobie, że takie gorące jagody zapieczone z ricottą smakują cudownie, a jeszcze doprawiłaś całość czekoladowo-daktylowym kremem. Geniusz. :3
OdpowiedzUsuńOoo właśnie zbieram szczękę z podłogi - wygląda obłędnie :o
OdpowiedzUsuńNo i przepiękne naczynko do zapiekania!
Wow, absolutnie genialny! Nie dość, że z mojej ukochanej ricotty, to jeszcze jagody się tu znalazły *o* I jeszcze daktella do tego ...o mamo, na bogato! :D
OdpowiedzUsuńTakie smarowidlo to ja rozumiem, zdrowe i słodkie <3
OdpowiedzUsuńObłędny to nadal za mało powiedziane!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zrobić Twój krem daktylowy!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuje! :)
Usuńobłędny! źle zrobiłam wchodząc tu o tej godzinie :)
OdpowiedzUsuń