Chlebek z dodatkiem słodziutkich kawałeczków ananasa.
Z dodatkiem mąki kokosowej, która sprawiła, że jest wilgotny i puszysty w środku choć nie zawiera tłuszczu ani mąki pszennej. Mój personalny śniadaniowy tester był tak nim zachwycony, że z samego rana dostałam miłą wiadomość z pochwałą. W pośpiechu wstałam z łóżka i sama musiałam się przekonać...Jest wyjątkowy!
Delikatnie oprószony cukrem pudrem trzcinowym w wersji dla łasuchów, a dla dbających o linię posmarowany bezcukrowymi powidłami lub dżemem. Jeszcze do tego kubek kakao i jesteśmy gotowi do pracy!
Przepis:
-40g mąki gryczanej
-25g mąki kokosowej
-2 garści suszonego ananasa*
-1 i 1/4 szklanki mleka sojowego**
-jajko
-łyżeczka stewii
-pół łyżeczki sody
Mąkę gryczaną i kokosową wsypujemy do miski. Powoli dolewamy mleko**uczulonym na soję polecam migdałowe/ryżowo-kokosowe, i mieszamy,następnie słodzimy stewią i wbijamy jajko,dodajemy sodę cały czas mieszając lub miksując. Gdy już uzyskamy gładką, dość gęstą konsystencję wsypujemy kawałeczki suszonego ananasa*jeśli nie mamy możemy zastąpić odsączonym posiekanym ananasem z puszki lub suszonymi morelami(wyjdzie na pewno smaczny,ale nie będzie to już ten sam chlebek). Pieczemy w 175 stopniach przez ok.25 minut.
Zapisuję przepis, uwielbiam takie słodkie chlebki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wygląda na taki wilgotny i puszysty zarazem :3
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszysty, na pewno był dobry ;)
OdpowiedzUsuńCudowny! Ananas i kokos to bez wątpienia zgrana para, a jak to wszystko znajduje się w wypieku... Awwww.
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł na chlebek! idealnie trafiasz w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotny, a takie są najlepsze :3 Do tego kawa, jakieś smarowidło i powstaje śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuńcudowny <3 zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jaki musi być pyszny, bo już zdążyłam się przekonać, że wypieki i placuszki z dodatkiem mąki kokosowej są wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńSuper jest ten chlebek.
OdpowiedzUsuń