środa, 23 lipca 2014

Migdałowe kluski z serka capri

Wielkimi krokami zbliża się dzień przeprowadzki. Aż ciężko mi w to uwierzyć i szczerze mówiąc trudno mi jest myśleć o czymkolwiek innym....Ale to dobrze! Bo w tym momencie wierzę, że zacznę nowe życie. Dostrzegam coraz więcej plusów. Otwieram się na świat! Szukanie mieszkania, najlepszej oferty linii lotniczych i rozmowy na skype godzinami z najlepszym przyjacielem. Wspólny śmiech i prośby o zimę, o święta i kawę doprawioną przyprawą piernikową. 
Uśmiech często nie schodzi z twarzy, i tak ma być! Tak będzie. 
Trudno ostatnio skupić się na gotowaniu, ale czasem wychodzi coś dobrego. Coś czym chciałabym się podzielić.
Znacie serek włoski capri? Wyrazisty, bardzo mleczny, idealny do słodkich potraw. Kto nie próbował - zachęcam osoby bez nietolerancji - albo po prostu zaopatrzcie się w tabletki tak jak ja(taaaka radość :D!).  
Przepis:
-220g serka  capri
-40g mąki migdałowej*
-jajko
Serek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kulki i wrzucamy na lekko osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na średnim gazie.  Podajemy z jogurtem naturalnym, miodem i jagodami. Smacznego.
* możemy zastąpić mąką z innych orzechów np. kokosową

10 komentarzy:

  1. Tacy przyjaciele to skarb :) I mi się już święta marzą, i śnieg, i choinka...jeszcze niecałe pół roku na szczęście :D
    Serek capri znam i uwielbiam! Nie wpadłam jednak nigdy na to, żeby kluseczki z niego zrobić. Pomysł podkradam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. IDEALNE <3 A się bałaś, że się rozpadną! Nie ma mowy, Tobie się to nie mogłoby przydarzyć :D

    Kochana, czekam na Ciebie tu cały czas i nie mogę się doczekać, aż będę miała tę przyjemność odebrać Cię z przystankuuuuu <3

    OdpowiedzUsuń
  3. już tak dawno nie robiłam kluseczek, więc chętnie się za nie zabiorę :) tym bardziej kuszą mnie z tego serka, którego jeszcze nie miałam okazji próbować i oczywiście jedna z najlepszych mąk, z migdałów jest genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OOO :d uwielbiam takie jedzenie :) . Zachecam do wypróbowania przepisu na pyszne zdrowe ciasteczka :d . Jak spróbujesz to na pewno będziesz chciała więcej :P

    http://crossstitchandbracelets.blogspot.com/2014/07/kazdy-moze-gotowac.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcialabym byc posiadaxzka tej maki, abym migla tworzyc takie cuda !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochote jutro zrobić! A to porcja na 1 czy 2 osoby? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od poziomu zaawansowania głodu i ilości dodatków (jogurt, owoce). Na prawdę trudno mi powiedzieć :D....Kluski , które widać na zdjęciu to połowa porcji, która wyszła z tego przepisu. Same w sobie są leciutkie. Jakoś bardzo mocno nie zapychają żołądka.

      Usuń
  7. Zrobiłam je sobie dzisiaj i wyszły mi przepyszne :) Uwielbiam serek Capri i jego tak liczne zastosowania, mogłabym go dodawać do wszystkiego ;)
    Ariya

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)