niedziela, 1 czerwca 2014

Fasolowa babka kokosowo-rumowa


Dzień Dziecka bez słodyczy?...Nigdy!
Co jednak jeśli nie każdy z różnych powodów może sobie na to pozwolić?
Mam rozwiązanie jakim jest to ciasto, które troszkę przypomina mi moje ulubione cukierki z rumowym nadzieniem.
Jeśli nie mieliście jeszcze styczności z ciastem z roślin strączkowych - jak najbardziej możecie zacząć od tego. 
W ogóle nie czuć w nim fasoli!  Jest odpowiednie dla wegan, oraz osób z nietolerancją glutenu.
A więc...? Co dziś robicie w tą wyjątkową niedzielę?
Fasolowa babka kokosowo-rumowa
Przepis:
(2 dość duże porcje)
-puszka białej fasoli
-60 ml mleka sojowego ( w zależności od chłonności mąki)
-2 łyżki mleczka kokosowego
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżki syropu rumowego *
-garść rodzynek
-łyżka wiórków kokosowych
-łyżka marmolady śliwkowej **

Fasolę blendujemy na pastę razem z mleczkiem kokosowym.
 Do masy dodajemy mąkę kokosową,wiórki kokosowe i mleko, następnie mieszamy energicznie do połączenia się składników. (W razie potrzeby należy dolać więcej mleka. Masa powinna być gęstsza od śmietany).
Dodajemy syrop rumowy*, mieszamy. 
Na spód naczynka wylewamy trochę ciasta , a na nim wykładamy łyżkę marmolady**, którą przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
 Pieczemy w 180 stopniach przez ok.25 minut.
 Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno również się sprawdza. 
*u mnie:bezcukrowy syrop rumowy. Zastępstwo:aromat rumowy+stewia
**można użyć dowolnej marmolady/powideł

2 komentarze:

  1. lubię te fasolowe wypieki bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam w nazwie kokos i rum...już skradło moje serce.
    Dziękuję za wizytę! :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)