Pierwszy przepis obiadowy, który chciałabym Wam podsunąć.
Należę do stuprocentowych słodyczoholików....Zdarza mi się jednak 'dziabnąć' coś wytrawnego.
Jeśli już taka sytuacja następuje - zawsze jest to danie albo wegetariańskie, albo ewentualnie zawierające rybę.
Dzisiejsza propozycja jest lekka, dietetyczna , bezglutenowa i wegańska.
tofuplacki z marchewką
Przepis:
-kostka tofu(180g)
-średnia marchewka
-1 ugotowany ziemniak
-pół cebuli
-sól
-pieprz
Tofu rozgniatamy widelcem razem z ugotowanym ziemniakiem.
Marchew trzemy na średnich oczkach..
Cebulę siekamy na drobno i smażymy na patelni do zeszklenia.
Marchew i gotową cebulę dodajemy do tofu. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Marchew i gotową cebulę dodajemy do tofu. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy w dłoniach niewielkie placuszki.
Zapisuję do wypróbowania! Do tej pory robiłam placki z tofu tylko na słodko ;)
OdpowiedzUsuńZrobię tylko zamienie tofu, na twaróg ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł! z wielką chęcią spróbuję kiedyś na obiad :)
OdpowiedzUsuńale super- zrobię na pewno w tym tygodniu, bo mam teraz dostęp do tofu, a nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Daj znać czy smakowało!
Usuń