sobota, 31 maja 2014

TofuPlacki z marchewką

Pierwszy przepis obiadowy, który chciałabym Wam podsunąć.
Należę do stuprocentowych słodyczoholików....Zdarza mi się jednak 'dziabnąć' coś wytrawnego. 
Jeśli już taka sytuacja następuje - zawsze jest to danie albo wegetariańskie, albo ewentualnie zawierające rybę.
Dzisiejsza propozycja jest lekka, dietetyczna , bezglutenowa i wegańska.
tofuplacki z marchewką
Przepis:
-kostka tofu(180g)
-średnia marchewka
-1 ugotowany ziemniak
-pół cebuli
-sól
-pieprz
Tofu rozgniatamy widelcem razem z ugotowanym ziemniakiem.  
Marchew trzemy na średnich oczkach.. 
Cebulę siekamy na drobno i smażymy na patelni do zeszklenia. 
Marchew i gotową cebulę dodajemy do tofu. Masę przyprawiamy solą i pieprzem. 
Formujemy w dłoniach niewielkie placuszki. 
Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Zapraszam na profil facebookowy Dziabnij Zdrowo!:

5 komentarzy:

  1. Zapisuję do wypróbowania! Do tej pory robiłam placki z tofu tylko na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię tylko zamienie tofu, na twaróg ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł! z wielką chęcią spróbuję kiedyś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super- zrobię na pewno w tym tygodniu, bo mam teraz dostęp do tofu, a nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)