Tak jak obiecałam - dzisiaj mam coś dla wegan. Ciasto robi się bardzo szybko (pomijając oczywiście proces pieczenia) i prosto. Jest obłędnie kakaowe, słodkie , a nie zawiera cukru, mąki, oraz jajek! Idealne na śniadanie nawet dla tych dbających o linię. Mój osobisty krytyk kulinarny nie mógł wyjść z zachwytu, a przyznam, że bardzo liczę się ze zdaniem tej osóbki. Kto powiedział, że nie można jeść słodyczy? W takiej postaci można - jak najbardziej!
czekoladowe ciasto gryczane
Przepis:
(2 porcje)
-woreczek kaszy gryczanej
-60ml mleka sojowego
-łyżka kakao
-banan
-2 łyżki wiórków kokosowych
-stewia (jeśli masa nie będzie wystarczająco słodka)
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Gdy cała woda już wyparuje dolewamy mleko sojowe i gotujemy do wchłonięcia płynu. Banana blendujemy razem z kakao i wlewamy do naszej gotowej kaszy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Całość przelewamy do kokilek i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
Gryczane? To coś dla mnien:-)
OdpowiedzUsuńjest swietne i ten kolor <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! *.* Jeszcze do tego wegańskie... zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńrobiłaś z gryczaną paloną czy niepaloną? (:
OdpowiedzUsuńz paloną :)
UsuńNa punkcie gryczanej dosłownie oszalałem, kiedy odkryłem niepaloną - ta jest nieporównywalnie lepsza ;)
OdpowiedzUsuńOj...niepaloną też uwielbiam, chociaż jest bardzo delikatna. Z nią wypiek też wyszedłby rewelacyjny...Co kto lubi. Można zamienić :)
UsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń