piątek, 30 maja 2014

Czekoladowe ciasto gryczane. Wegańskie!

Tak jak obiecałam - dzisiaj mam coś dla wegan. Ciasto robi się bardzo szybko  (pomijając oczywiście proces pieczenia) i prosto. Jest obłędnie kakaowe, słodkie , a nie zawiera cukru, mąki, oraz jajek! Idealne na śniadanie nawet dla tych dbających o linię. Mój osobisty krytyk kulinarny nie mógł wyjść z zachwytu, a przyznam, że bardzo liczę się ze zdaniem tej osóbki. Kto powiedział, że nie można jeść słodyczy? W takiej postaci można - jak najbardziej!
czekoladowe ciasto gryczane
Przepis:
(2 porcje)
-woreczek kaszy gryczanej
-60ml mleka sojowego
-łyżka kakao
-banan
-2 łyżki wiórków kokosowych
-stewia (jeśli masa nie będzie wystarczająco słodka)

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Gdy cała woda już wyparuje dolewamy  mleko sojowe i gotujemy do wchłonięcia płynu. Banana blendujemy razem z kakao i wlewamy do naszej gotowej kaszy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Całość przelewamy do kokilek i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.

8 komentarzy:

  1. Gryczane? To coś dla mnien:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest swietne i ten kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! *.* Jeszcze do tego wegańskie... zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłaś z gryczaną paloną czy niepaloną? (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Na punkcie gryczanej dosłownie oszalałem, kiedy odkryłem niepaloną - ta jest nieporównywalnie lepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj...niepaloną też uwielbiam, chociaż jest bardzo delikatna. Z nią wypiek też wyszedłby rewelacyjny...Co kto lubi. Można zamienić :)

      Usuń
  6. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)