A gdyby tak usmażyć czekoladowy krem z awokado?
Zrobiłam to i nie pożałowałam. Placuszki są niezwykle delikatne i wilgotne za sprawą awokado, a banan dodaje im słodkości. Zawierają wartościowe tłuszcze i są w stu procentach bezglutenowe. Świetnie smakują w towarzystwie ulubionego dżemu lub masła orzechowego.
Przepis:
- średnie awokado
-banan
-jajko
-3 łyżki mleka(u mnie migdałowe)
-szczypta proszku do pieczenia
-łyżka kakao
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżki mąki owsianej bezgelutenowej lub innej np. gryczanej,kukurydzianej
Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Blendujemy razem z bananem i kakao. W przypadku gdy powstała czekolada będzie niewystarczająco słodka - dosładzamy odrobiną stewii/miodu/ksylitolu lub innego dowolnego syropu. Następnie dodajemy jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i mleko do uzyskania odpowiedniej gęstości (ciasto musi być gęstrze niż śmietana). Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Uwielbiam dania z awokado :D
OdpowiedzUsuńcudny talerzyk :) muszę w końcu kupić awokado!
OdpowiedzUsuńTwoje placki wyglądają przepysznie :) Raz próbowałam robić placki z awokado, ale bez banana a za to z cukinią i nie wyszły za specjalne, ale mogło to wynikać ze złej odmiany awokado... Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńtakie placuszki idealne na podwieczorek! :)
OdpowiedzUsuńja często takie podobne robię, bo je kocham ! :)
OdpowiedzUsuń