Tapioka to jedna z moich propozycji posiłków do pracy, czy szkoły.
Pudding jest sycący , a w dodatku wygląda niebanalnie i nieraz wywołuje zazdrość u ludzi towarzyszących nam w przerwie śniadaniowej.
-"Co to jest? Daj spróbować."
-"To jest mój słodki słoiczek zdrowia! Nie oddam go nikomu."
Zamiast codziennie zabierać ze sobą kanapki, czasem możemy pobawić się w kuchni i skomponować swoje baśniowe, kolorowe słoiczki. Zachęcam Was do tego całym serduchem! Tapiokę można przygotować poprzedniego dnia i włożyć na noc do lodówki.
Przepis:
-50g tapioki
-szklanka mleka*
-mango
-3 łyżki jogurtu greckiego
-łyżka mleczka kokosowego
-stewia
-truskawki
Tapiokę moczymy w mleku przez conajmniej 30 minut. Mango miksujemy na puree i dolewamy do tapioki.
Jeśli mango nie jest odpowiednio słodkie, dodajemy pół łyżeczki stewii.
Pudding gotujemy na wolnym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Gotową tapiokę przelewamy do słoiczka.
W miseczce mieszamy jogurt razem z mleczkiem kokosowym i stewią/miodem lub dowolnym syropem ( z agawy/klonowym).
Jogurt wylewamy na tapiokę i układamy na nim truskawki.
*można użyć mleka sojowego
wygląda ślicznie i chętnie bym zanurkowała w Twoim słoiczku:)
OdpowiedzUsuńgdzie kupujesz tapiokę?
Miło mi. :) Z chęcią bym się podzieliła.
UsuńTapiokę kupuję najczęściej w sklepie stacjonarnym organic farma zdrowia.
Jeśli jednak nie masz obok siebie tego typu sklepów bio - polecam jeden z moich ulubionych sklepów internetowych misiontek.pl . Nigdy jeszcze mnie nie zawiedli, bardzo szybka dostawa. :)
akurat wczoraj na śniadanie zajadałam tapiokę i wyjątkowo mi smakowała :) twoja równie apetycznie przyrządzona! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jej nigdy nie jadłam, ale podoba mi się najbardziej, ze wszystkich widzianych przeze mnie tapiok ;D
OdpowiedzUsuńOjej... :) Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że teraz już skusisz się do jej przyrządzenia, bo na prawdę warto!
Usuń