wtorek, 24 czerwca 2014

Tapioka o smaku mango z jogurtem kokosowym i truskawkami

Tapioka to jedna z moich propozycji posiłków do pracy, czy szkoły.
Pudding jest sycący , a w dodatku wygląda niebanalnie i nieraz wywołuje zazdrość u ludzi towarzyszących nam w przerwie śniadaniowej. 
-"Co to jest? Daj spróbować." 
-"To jest mój słodki słoiczek zdrowia! Nie oddam go nikomu."
Zamiast codziennie zabierać ze sobą kanapki, czasem możemy pobawić się w kuchni i skomponować swoje baśniowe, kolorowe słoiczki. Zachęcam Was do tego całym serduchem!  Tapiokę można przygotować poprzedniego dnia i włożyć na noc do lodówki. 
Przepis:
-50g tapioki
-szklanka mleka*
-mango
-3 łyżki jogurtu greckiego
-łyżka mleczka kokosowego
-stewia 
-truskawki
Tapiokę moczymy w mleku przez conajmniej 30 minut. Mango miksujemy na puree i dolewamy do tapioki.
Jeśli mango nie jest odpowiednio słodkie, dodajemy pół łyżeczki stewii.
Pudding gotujemy na wolnym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Gotową tapiokę przelewamy do słoiczka.
W miseczce mieszamy jogurt razem z mleczkiem kokosowym i stewią/miodem lub dowolnym syropem ( z agawy/klonowym).
Jogurt wylewamy na tapiokę i układamy na nim truskawki. 
*można użyć mleka sojowego


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy:

  1. wygląda ślicznie i chętnie bym zanurkowała w Twoim słoiczku:)
    gdzie kupujesz tapiokę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. :) Z chęcią bym się podzieliła.
      Tapiokę kupuję najczęściej w sklepie stacjonarnym organic farma zdrowia.
      Jeśli jednak nie masz obok siebie tego typu sklepów bio - polecam jeden z moich ulubionych sklepów internetowych misiontek.pl . Nigdy jeszcze mnie nie zawiedli, bardzo szybka dostawa. :)

      Usuń
  2. akurat wczoraj na śniadanie zajadałam tapiokę i wyjątkowo mi smakowała :) twoja równie apetycznie przyrządzona! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze jej nigdy nie jadłam, ale podoba mi się najbardziej, ze wszystkich widzianych przeze mnie tapiok ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej... :) Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że teraz już skusisz się do jej przyrządzenia, bo na prawdę warto!

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)