Małe cudeńka z chrupiącym, zbożowym wierzchem.
Słodziutkie, a każdy może sobie na nie pozwolić.
Przy użyciu odpowiednich, certyfikowanych płatków owsianych bezpieczne na diecie bezglutenowej i całkowicie wegańskie. Lubicie mak? Mimo, iż kojarzy się z zimą - jnigdy o nim nie zapominam i wielokrotnie nie zawiodłam się na wypiekach z jego dodatkiem. Do tej pory w kuchni pachnie makowcem!
A ja uśmiecham się do siebie z satysfakcją, że jest to coś bogatego w wartości odżywcze i bardzo smacznego.
Z przepisu wyjdą wam 4 średniej wielkości muffiny.
Przepis:
-100g płatków owsianych
-1/3 szklanki mleka sojowego
-łyżka maku
-łyżka wiórków kokosowych
-proszek do pieczenia/soda
-sok z połówki cytryny
-4 suszone morele
-stewia/syrop klonowy
Płatki owsiane zalewamy mlekiem,dolewamy do nich wyciśnięty sok z cytryny isłodzimy dowolną substancją słodzącą.
Morele kroimy na drobne kawałki i wsypujemy do naszych płatków. Dodajemy mak,wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przelewamy do foremek na muffiny i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.
pyszności:) chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńMasz prześliczne papilotki :3 Mak i kokos, nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem :)
OdpowiedzUsuńporwałabym te cudeńka! świetny pomysł :) chrupiąca skórka zdecydowanie kusi :D
OdpowiedzUsuńFajne są takie zdrowe wypieki, bo można się nimi delektować ze świadomością, że je się coś naprawdę wartościowego a wciąż tak pysznego :)
OdpowiedzUsuńMak i cytryna to zgrana para!
Mmm, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z makiem, są wyjątkowo urocze :)
A tego proszku do pieczenia, to tak mniej więcej ile? Łyżeczka, czy za dużo?
OdpowiedzUsuńza dużo. 1/2 łyżeczki wystarczy
UsuńOk, dziękuję bardzo! Fajny, prosty przepis, takiego szukałam, jutro zrobię na śniadanie :)
Usuń=) Polecam się. Mam nadzieję , że to będzie udane śniadanie.
Usuń