czwartek, 26 czerwca 2014

Śliwkowo-czekoladowe ciasto jaglane.

Właściwie to....czemu by nie zrobić dwóch takich ciach?
Czasem miło jest zjeść śniadanie w towarzystwie, albo po prostu....zostawić sobie drugie na 'później'.
Jeśli jednak zdecydujecie się na tą drugą wersję - upewnijcie się, że zostało dobrze schowane przed innymi domownikami, bo mogłoby zniknąć w 'niewyjaśnionych okolicznościach'.
Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe bez dodatku cukru i innych substancji słodzących. 
Jest również przyjazne bezglutenowcom. A Ty z kim zjesz swoje ciacho?
Przepis:
(2 małe porcje)
-60g kaszy jaglanej
-40g mąki kokosowej
-łyżka kakao
-łyżka powideł śliwkowych 100%
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-pół łyżeczki cynamonu
-garść migdałów*
Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem, następnie gotujemy do miękkości aż wchłonie całą wodę.
Do przestudzonej kaszy dodajemy mąkę kokosową, kakao,cynamon,  jogurt, oraz powidła.
Dokładnie rozcieramy do połączenia się składników. Masa musi być bardzo gęsta! 
Według uznania posypujemy migdałami lub dodajemy je do ciasta.
*możemy pominąć, ale jest to przyjemny, chrupiący akcent :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

8 komentarzy:

  1. Kakao i powidła - to jedno z moich ulubionych połączeń ;3

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na ciacho! na samą myśl jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo, cudo! Jaglanka, kakao, powidła i nasza ulubiona mąka... Już sobie wyobrażam ten smak! I powiem Ci, że już mam kokilki czekające na użycie :D Wrócą pieczone śniadania :3 Dzięki Tooooobie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja lubię się do takich rzeczy przyczyniać ! :D . Będzie maraton pieczenia :3 <3

      Usuń
  4. nie dość że jaglane to jeszcze czekoladowe... oo taak dwie porcje moje! ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak upiec? ile czasu, jaka temp. to chyb ma znaczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zapomniałam! Już poprawiam, dziękuję za zwrócenie uwagi.!

      Usuń
  6. każdy może zapomnieć ;) dzięki, teraz na pewne sprobuje

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)