wtorek, 27 maja 2014

Cynamonowe ciastko ryżowe na nugatowym spodzie

W lodówce zabrakło truskawek. Za oknem wietrznie i deszczowo, na targ daleko...
Na chwilę odchodzę od letnich smaków i pocieszam się zapiekanką.
Robiąc nugat....tak po cichu się przyznam , że nie mogłam się powstrzymać od wylizywania miseczki. Oops.
cynamonowe ciastko ryżowe na nugatowym spodzie
Przepis:
/na ryż/
-50g brązowego ryżu
-łyżeczka cynamonu
-białko jajka
-stewia
-60 ml mleka
/na nugat/
-spora garść orzechów laskowych
-łyżka miodu
-łyżeczka kakao
-jajko
Ryż gotujemy w szklance wody do miękkości.
Gdy będzie już gotowy zmniejszamy ogień, dolewamy mleko i gotujemy aż wchłonie cały płyn.
Białko ubijamy ze szczyptą soli ,następnie dodajemy do niego łyżeczkę stewii i cynamon i ponownie ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Ubite białko dodajemy do ryżu delikatnie mieszając.
Orzechy laskowe blendujemy na drobno (lub tłuczemy tłuczkiem), wsypujemy kakao,wlewamy miód -ponownie blendujemy przez kilka sekund. Jajko wbijamy do powstałej masy, mieszamy do połączenia składników. 
Na dno wysmarowanej kokilki wylewamy masę nugatową, i przykrywamy ją wylewając masę ryżową.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok.30 minut.

7 komentarzy:

  1. Super pomysł :)
    kocham wszystko co z orzechami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:

    www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na ciacho! :) ten spód to już szczególnie kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nugatowy spód? Matko, jestem zachwycona! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciastko! i te orzeszki... mm... :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)