Przepis:
2 jajka
łyżka stewii
łyżeczka przyprawy do piernika
sok z połówki cytryny
łyżeczka kakao
łyżka mielonych orzechów(*można pominąć)
łyżka suszonych borówek (*lub rodzynek/żurawiny)
1/3 szklanki mleka
duże jabłko
proszek do pieczenia
Jajka dokładnie zmiksować razem ze stewią. (prawie jak na kogel mogel)
Następnie do jajek dodajemy sok z cytryny, mąkę,przyprawę do piernika , mielone orzechy, borówki,proszek do pieczenia. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Odlewamy połowę ciasta do osobnej miski i dodajemy do niego kakao. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciemnego oraz jasnego ciasta. Na spod keksówki wylewamy ciasto ciemne i przykrywamy je ciastem jasnym.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-35 minut do suchego patyczka.
Taki mokry wyszedł, uwielbiam!;)
OdpowiedzUsuńBałam się , że wyjdzie suchy...ale mnie pozytywnie zaskoczył swoją wilgotnością :)
UsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Naładowany jabłkami!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo zachęcająco! :))
OdpowiedzUsuńmusiał byc naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!!! przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńHmm, muszę wykombinować jakieś ciasto z jabłkami! <3
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho, te na bazie mąki owsianej są wyjątkowo pożywne i słodkie :)
OdpowiedzUsuńSuper zdrowa wersja :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki owsianej można użyć jakieś innej, np. orkiszowej, kukurydzianej albo pełnoziarnistej żytniej? Niestety tej akurat nie mam w domu :( Chyba, że wyjdzie jakbym zmieliła płatki owsiane ;)
OdpowiedzUsuńJasne! Spróbuj orkiszowej lub pełnoziarnistej, bo kukurydziana ma dość specyficzny smak i nie gwarantuję , że wyszłoby tak jak powinno wyjść :). Jeśli masz możliwość zmielenia owsianych na mąkę to też ok!
Usuńczy ta porcja starczy na 2osoby?? Czy lepiej zrobic z podwojnej porcji??
OdpowiedzUsuńStarczy :) Sama też jadłam na pół z drugą osobą.
Usuń