środa, 11 czerwca 2014

Kakaowe ciasto rabarbarowe z ptasim mleczkiem. Bez glutenu, cukru i tłuszczu!

To małe ,dwuporcjowe ciastko wspaniale sprawdzi się , żeby uczcić z samego rana urodziny kogoś bliskiego.
Nie dość , że zaserwujecie mu porcję zdrowia, to w dodatku będzie cieszył się smakiem.  Wiem, bo to sprawdziłam!
Wilgotny spód z kawałeczkami rabarbaru, które przełamują słodycz wypieku pod chmurką z niezwykle lekkiego ptasiego mleczka. Nie byłabym sobą gdybym nie uwieńczyła tego ukochanymi, polskimi truskawkami.
 Ciasto nie zawiera glutenu, cukru ani tłuszczu. Co za tym idzie - można rozkozować się bez wyrzutów sumienia.
kakaowe ciasto rabarbarowe z ptasim mleczkiem
Przepis:
/spód/
-50g mąki migdałowej*
-jajko
-łyżka kakao dobrej jakości**
-stewia
-1/4 szklanki mleka
-łodyga rabarbaru
/ptasie mleczko/
-200g twarogu
-ziarenka z laski wanilii***
-stewia*****
-2 łyżeczki agaru
-1/5 szklanki mleka
-truskawki
Mąkę mieszamy z kakao. Dodajemy jajko,mleko, stewię i krótko miksujemy. Rabarbar kroimy w drobne kosteczki i wsypujemy do ciasta, mieszamy. Tak powstałą masę przelewamy do niewielkiej , podłużnej formy i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Agar rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka.  Studzimy.
Do twarogu dodajemy ziarenka z laski wanilii i stewię. Miksujemy mikserem nastawionym na niewielkie obroty.
Powoli dodajemy ostudzony agar i kontynuujemy miksowanie. 
Na gotowy, zimny spód z ciasta wylewamy nasze ptasie mleczko, dekorujemy truskawkami i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin do stężenia (moje chłodziło się całą noc).
*zastępstwo: zmielone na puch migdały/inna mąka orzechowa
**zastępstwo: karob
***zastępstwo: olejek waniliowy/syrop waniliowy
****zastępstwo: miód/syrop z agawy

Rabarbalove

8 komentarzy:

  1. Jakie zdrowe! Podoba mi się :)
    Nigdy nie robiłam ciasta z rabarbarem i ciężko mi sobie wyobrazić jego smak po upieczeniu. Nie jest kwaśny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar pod wpływem ciepła mięknie podobnie jak jabłka.Jest kwaśny - ale to jest dodatkowy atut. Przełamuje słodycz ciacha. :). Spróbuj!

      Usuń
  2. fajny pomysł na ciacho! obie warstwy zachwycają - pyszny migdałowy smak i lekka twarogowa "pianka" ! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ja ciasta z rabarbarem uwielbiam :) Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaa, cudowne! Wygląda jak foodporn w moim odczuciu <3 Szczególnie na tym pierwszym zdjęciu, bo można zobaczyć, jaką ma genialną konsystencję. Chcę, chcę, chcęęęę!

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowe ciasto :D wow to rzadko się zdarza :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)