niedziela, 6 grudnia 2015

Piernikowa rolada z orzechowym serkiem, ciepłym sosem toffi i migdałami

Mikołajkowe dzień dobry!
Przepis:
3 jajka
łyżka kakao
łyżeczka przyprawy do piernika
stewia 

150g twarogu
2 łyżki jogurtu
stewia
łyżeczka mielonych orzechów laskowych

sos toffi:
łyżka mąki ziemniaczanej , łyżeczka kakao, aromat toffee  , substancja słodząca podgotowane w odrobinie mleka. 
lub
łyżka budyniu toffi ugotowana w odrobinie mleka + substancja słodząca.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i stewią.  W osobnej misce wymieszać żółtka razem z kakaem i przyprawą do piernika. Masę z żółtek delikatnie mieszać z białkami. Blachę wykłożyć papierem do pieczenia i wylać masę formując prostokąt. Piec w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku ok 6-10 minut (do momentu aż się zetnie ). Blachę wyciągnąć z pieca i odczekać aż delikatnie, ale nie do końca przestygnie. W tym czasie przygotować twarożek mieszając wszystkie składniki ze sobą (orzechy, jogurt, subst. słodzącą , twaróg). 
"Ciasto" odkleićod papieru do pieczenia (trzeba bardzo uwazać, żeby się nie rozpadło ;) ) i przekłożyć na folię aluminiową. Rozsmarować serek po całym prostokącie zostawiając tylko krótsze brzegi ciasta. Całość wąsko zrolować z folią i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem polać sosem i posypać migdałami.

9 komentarzy:

  1. Jakie to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podasz przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Obledna;-). Jaka apetyczna. Prosze o przepis;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamuniu, ależ to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 'ciepłym sosem toffi' - i tu mnie masz, i ta rolada mnie ma, obłędna musi być! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej rolady jeszcze nie jadłam. Chętnie skosztowałabym chociaż kawałeczek, ale pewnie już wszystko zjedzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. to skłądniki na ile porcji? czy to jest na jedną porcje?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)