Przepis:
szklanka mąki owsianej bezglutenowej
szklanka mąki gryczanej + do podsypywania
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżka ksylitolu
szczypta soli
nadzienie:
łyżka cynamonu
łyżka zmielonych orzechów laskowych
łyżka ksylitolu
chlust mleka sojowego
małe jabłko
Przygotować zaczyn podgrzewając mleko ze szczyptą soli, drożdżami, ksylitolem i łyżką mąki gryczanej.
Odczekać aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie w misce wymieszać mąki i olej kokosowy.
Następnie dolać drożdżową mieszankę i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dolać mleko lub dosypać mąki. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkować je. Nadzieniem posmarować środek ciasta nie za blisko krawędzi i położyć plasterki jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę, następnie pokroić na kilka kawałków.. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Nadziane wyśmienicie :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńwygladaja przepysznie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z jabłkiem to moje ulubione z dzieciństwa :) chętnie bym się w tę Twoją wgryzła :P
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie bym podkradła taką bułeczkę :D
OdpowiedzUsuńi jak tu nie kochać tak cudownych, aromatycznych wypieków! <3
OdpowiedzUsuńmusiałbyć przepyszne
OdpowiedzUsuńJabłko i cynamon to najlepsze, klasyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, a takie bułeczki z cynamonem zawsze uwielbiałam :)
OdpowiedzUsuńPrzepisik ladnie prosze :)
OdpowiedzUsuń