piątek, 25 września 2015

Drożdżówki z nadzieniem cynamonowo-orzechowym&jabłkiem

Przepis:

szklanka mąki owsianej bezglutenowej
szklanka mąki gryczanej + do podsypywania
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżka ksylitolu
szczypta soli

nadzienie:
łyżka cynamonu
łyżka zmielonych orzechów laskowych
łyżka ksylitolu 
chlust mleka sojowego
małe jabłko

Przygotować zaczyn podgrzewając mleko ze szczyptą soli, drożdżami, ksylitolem i łyżką mąki gryczanej.
Odczekać aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie w misce wymieszać mąki i olej kokosowy.
Następnie dolać drożdżową mieszankę i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dolać mleko lub dosypać mąki. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkować je.  Nadzieniem posmarować środek ciasta nie za blisko krawędzi i  położyć plasterki jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę, następnie pokroić na kilka kawałków.. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

11 komentarzy:

  1. Nadziane wyśmienicie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówki z jabłkiem to moje ulubione z dzieciństwa :) chętnie bym się w tę Twoją wgryzła :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, chętnie bym podkradła taką bułeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. i jak tu nie kochać tak cudownych, aromatycznych wypieków! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłko i cynamon to najlepsze, klasyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie, a takie bułeczki z cynamonem zawsze uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepisik ladnie prosze :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)