czwartek, 25 czerwca 2015

Owsiany waniliowy placek na maślance z rabarbarem

Przepis:

140g mąki owsianej bezglutenowej
łyżka mąki kokosowej (można pominąć i dodać więcej owsianej)
proszek do pieczenia bezglutenowy
laska wanilii/naturalny olejek waniliowy
2 szklanki maślanki naturalnej
stewia
szczypta soli
laska rabarbaru 
2 jajka 
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli ,odrobiną stewii i ziarenkami z laski wanilii.
W osobnej misce wymieszać mąki,proszek do pieczenia , stewię , oraz obrany i posiekany rabarbar.
Maślankę wymieszać z żółtkami jaj, ekstratem z wanilii i stewią (ok.2 łyżki). Maślany plyn dodać do suchych skladników  i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie do masy dodać ubite białka i delikatnie, powolnym ruchem wmieszać w ciasto. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach (użyłam okrągłej blaszki na tartę)



11 komentarzy:

  1. Witam,
    Zainteresował mnie bardzo przepis :) Taki jak lubię, zdrowy i prosty. Mam pytania: ile jajek ? Czy mąka orkiszowa będzie dobra? bądź mam otręby owsiane zmielone bardzo drobno i czy można i ich użyć, zamiast mąki osianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 jajka - już poprawione.
      Jeśli chodzi o otręby to nie polecam. Lepiej spróbować pokombinować z orkiszową.

      Usuń
  2. pycha! chyba zrobię gdy będę miała gości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny placek, ale raczej maślankowy, niż maślany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam oj tam =D
      Już poprawiłam, żeby było jasne.

      Usuń
  4. Wygląda super i chętnie wykorzystam przepis. ;)
    http://kikidietetycznie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takiego placka, ale ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to porcja dla jednej osoby? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od możliwości żołądka ;D. Ja miałam na 2 dni.

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)