Przepis:
140g mąki owsianej bezglutenowej
łyżka mąki kokosowej (można pominąć i dodać więcej owsianej)
proszek do pieczenia bezglutenowy
laska wanilii/naturalny olejek waniliowy
2 szklanki maślanki naturalnej
stewia
szczypta soli
laska rabarbaru
2 jajka
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli ,odrobiną stewii i ziarenkami z laski wanilii.
W osobnej misce wymieszać mąki,proszek do pieczenia , stewię , oraz obrany i posiekany rabarbar.
Maślankę wymieszać z żółtkami jaj, ekstratem z wanilii i stewią (ok.2 łyżki). Maślany plyn dodać do suchych skladników i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie do masy dodać ubite białka i delikatnie, powolnym ruchem wmieszać w ciasto. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach (użyłam okrągłej blaszki na tartę)
Witam,
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo przepis :) Taki jak lubię, zdrowy i prosty. Mam pytania: ile jajek ? Czy mąka orkiszowa będzie dobra? bądź mam otręby owsiane zmielone bardzo drobno i czy można i ich użyć, zamiast mąki osianej?
2 jajka - już poprawione.
UsuńJeśli chodzi o otręby to nie polecam. Lepiej spróbować pokombinować z orkiszową.
Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;-)))
OdpowiedzUsuńpycha! chyba zrobię gdy będę miała gości :)
OdpowiedzUsuńświetny placek, ale raczej maślankowy, niż maślany :)
OdpowiedzUsuńOj tam oj tam =D
UsuńJuż poprawiłam, żeby było jasne.
Wygląda super i chętnie wykorzystam przepis. ;)
OdpowiedzUsuńhttp://kikidietetycznie.blogspot.com
Nie jadłam takiego placka, ale ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCzy to porcja dla jednej osoby? :)
OdpowiedzUsuńZależy od możliwości żołądka ;D. Ja miałam na 2 dni.
Usuń