środa, 13 maja 2015

Jaglane piernikowe kostki z tofu (vegan)

.....z jogurtem sojowym, jabłkiem i sosem karmelowym.
Przepis:
120g tofu naturalnego
1/3 szklanki mleka sojowego 
2 spore łyżki mąki jaglanej
szczypta proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżka kakao
stewia/inny słodzik do smaku
rodzynki/borówki/żurawina
pokruszone orzechy włoskie

Tofu dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać mleko, mąkę, sok wyciśnięty z cytryny , proszek do pieczenia,proszek, przyprawy,kakao, stewię. Dokładnie wymieszać. Na samym końcu dosypać pokruszone orzechy i bakalie. Ponownie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut (użyłam podłużnej keksówki. UWAGA: Ciasto niewiele urośnie, i tak ma być ) . Zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia. Ciasto pokroić na kosteczki. Podawać ze słodkimi dodatkami.






11 komentarzy:

  1. Poproszę przepis :) akurat tofu mam!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! od razu kojarzą się z piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze o przepis. Mam zapas tofu,poniewaz corka ma alergie na bialko pochodzenia zwierzecego. Wiec zrobie jej pyszny prezent. Z gory dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym je skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, to jest bardzo ciekawa propozycja:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak w końcu dopadnę tofu to zrobię na pewno, tylko proszę o przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. no wyglądają jak czekoladowe pianki :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)