poniedziałek, 11 maja 2015

Nadziewana pieczona owsianka pomarańczowo kokosowa

...nadziana cynamonowym masłem orzechowym, podana z kremem czekolada-mięta.
Przepis:
45g płatków owsianych (tutaj:bezglutenowe)
2 łyżki mąki kokosowej
jajko
1/4 szklanki mleka
skórka z 1 małej pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
proszek do pieczenia
stewia

nadzienie:
masło orzechowe
1/2 łyżeczki cynamonu

krem:
1/4 puszki czerwonej fasoli
czubata łyżeczka kakao
2 krople olejku miętowego lub aromatu
stewia/inny słodzik

Do płatków dodać mleko, mąkę, stewię, jajko,proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy i  świeżo wyciśnięty sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W osobnej misce przygotować nadzienie mieszając dowolne masło orzechowe ( tutaj: masło 100% orzechów) z cynamonem. Kokilkę delikatnie posmarować olejem, żeby ciasto było łatwiej wyciągnąć po pieczeniu i obsypać mąką. Do kokilki przelać 1/2 ciasta, następnie na środek dodać nadzienie orzechowe i przykryć pozostałą ilością ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok.30-35 minut. 

Fasolę przepłukać i dokładnie zmiksować. Dodać kakao, olejek miętowy, substancję słodzącą. Ew. gdyby krem był zbyt gęsty i nie dał się mieszać dodać 1 łyżkę mleka. Dobrze schłodzić w lodówce. Tak przygotowanym kremem smarować owsiankę.


9 komentarzy:

  1. Cynamonowe masło orzechowe ? Chyba niedługo takie powstanie i u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianka jak marzenia, nie dosyć, ze świetnie wygląda to jeszcze z tak pyszną niespodzianką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę podaj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne, czekam na przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. to nadzienie z masła orzechowego wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny pomysl z tym maslem z dodatkiem cynamonu. Z reszta jak kazdy inny przepis,ktory dodajesz:-). Widze,ze nie tylko ja tutaj wyczekuje za przepisem:-P. Pozdrawiam Kasiu;-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam,ale przeskoczyl mi przycisk i wkradl sie blad,a jestem na to bardzo wyczulona. Mialo byc ZRESZTA!!!!;-).Jeszcze raz przepraszam:-P.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)