czwartek, 7 maja 2015

Chałwowe brownie cukiniowe z waniliowo-daktylowym nadzieniem sernikowym

......podane z powidłami śliwkowymi i orzechami.
Przepis:
1/2 średniej wielkości cukinii
25g mąki jaglanej
łyżka kakao
łyżka stewii
jajko
proszek do pieczenia
łyżka tahini

130g twarożku sernikowego
2 daktyle
1/2 laski wanilii (ewentualnie aromat waniliowy)
stewia/miód lub inny słodzik

Cukinie obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać jajko, kakao,stewię,mąkę, proszek do pieczenia i tahini. Dokładnie wymieszać.
W osobnej miseczce przygotować nadzienie sernikowe mieszając ze sobą serek, posiekane daktyle, ziarenka wydłubane z wanilii i dowolny słodzik. Kokilkę delikatnie wysmarować olejem i obsypać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do formy. Na spód wylać 1/2 ciasta, następnie na środek położyć sernikowe nadzienie i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Poczekać aż ciastko wystygnie. Wierzch posmarować ulubionym powidłem/dżemem/kremem i obsypać mielonymi orzechami laskowymi. 


15 komentarzy:

  1. Czy Pani przepisy mogą jeść osoby na diecie odchudzającej?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podaj przepis, błagam! Wygląda przebosko <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przylaczam sie do prosby o przepis;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to nadzienie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Co dodać za miast tahini? niestety ostatnio zużyłam resztkę i nie mam jak skombinować :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może masło orzechowe lub olej kokosowy?

      Usuń
    2. Ooo świetny pomysł :) Super, dziękuje bardzo :*

      Usuń
  6. Witam a jak na lyzeczki? bo na gramach sie nie znam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki to bym użyła tak ze 2 duże łyżki, a jeśli chodzi o serek to 2- 3 łyżki.

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)