sobota, 11 kwietnia 2015

Sajgonki z owsianym nadzieniem kawowym


...z sosem czekoladowo -cynamonowym.

Przepis:

4 łyżki płatków owsianych
łyżeczka wiórek kokosowych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
figa
łyżeczka stewii
3 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego
1/2 banana
+ papier ryżowy do zawijania

Płatki owsiane mieszamy z jogurtem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka , gdyby zbyt ciężko było połączyć składniki. Dodajemy wiórki kokosowe, kawę, stewię, pokrojonego na drobno banana i figę;mieszamy.

Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie, następnie nadziewamy owsianą masą i zwijamy jak sajgonki.  Można jeść zarówno na ciepło (chwilę podsmażyć na patelni lub zapiekać ok. 3-5 min) lub na zimno! 

sos:
łyżka mleka + czubata łyżeczka kakao + stewia/inny slodzik do smaku + pół łyżeczki cynamonu
podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia i polewamy sajgonki.



7 komentarzy:

  1. Takiego cuda to jeszcze nie jadłam. Fajnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na słodko sajgonek jeszcze nie jadłam, ale widzę, że najwyższa pora spróbować! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprytne! Z pewnosci wypróbuję ! Ale raczej wersja owsiano bananowo cynamonowa :D


    http://befitandsexystudentlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)