kokosowo-czekoladowy deser z tapioki
Moim zdaniem to....coś lepszego od wszelkich batoników. W dodatku jest to całkowicie bezglutenowy i uwaga....dietetyczny deser. Czy to nie brzmi jak bajka? Przedstawiam wam tapiokę.
Kuleczki tapioki są bezsmakowe i 'załapują' smak w zależności od tego jak je przyrządzimy. Pokochałam ją właśnie w takich jak na załączonym obrazku. Kokos i czekolada! Do kuchni - marsz!
Przepis:
- 50g tapioki
- niecała szklanka mleka *
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- stewia do smaku **

* użyłam mleka krowiego bez laktozy
** można użyć miodu/syropu z agawy/klonowego
*** jeżeli nie mamy bezcukrowego, bezglutenowego gotowego sosu możemy go zrobić np. rozpuszczając kilka kostek dobrej jakości czekolady w odrobinie mleka
Wygląda pysznie;). Widzę moją ulubioną czekoladę:D
OdpowiedzUsuńPodwójnie kokosowo? To coś dla mnie! <3 Ten deser na pewno smakuje o wiele lepiej niż batonik :)
OdpowiedzUsuńMuszę, po prostu muszę w końcu kiedyś tę tapiokę zrobić! A bounty bardzo do tego zachęca :D
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mleka krowiego można użyć mleka np. ryżowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) polecam wtedy próbować czy jest wystarczajaco kokosowe czy trzeba będzie dodać troszkę więcej mleczka kokosowego bo jednak ryżowe jest delikatniejsze w smaku.
Usuń