niedziela, 18 maja 2014

Cytrynowa kukurydziana ''tarta'' rabarbarowa z bezą


Alergia pokarmowa...Temat znany na pewno wielu zgromadzonym w blogosferze. Sezon na rabarbar powoli się rozpoczyna. Popularny babciny placek z rabarbarem już nie wchodzi w grę, a ślina cieknie na samą myśl o pysznym , mokrym ciastku. Najlepiej jakby był jeszcze posypany cukrem pudrem.... Odmówisz sobie?
Oj nie.... 
Widząc wczoraj w lodówce łodyżki rabarbaru wpadłam na pewien pomysł inspirując się tartą rabarbarową z bezą. Nieskromnie przyznam, że był to strzał w dziesiątkę a nawet w setkę! 
To co? Spróbujesz? Myślę, że zadowoli zarówno bezglutenowców jak i tych, którzy mogą jeść przenicę.
 Zachęcam do spróbowania, bo w końcu kiedy coś upiec jak nie w niedzielę? 


cytrynowa kukurydziana tarta rabarbarowa z bezą
Przepis 
(2 porcje)
/na spód/
- 100g kaszki kukurydzianej *
- skórka z całej cytryny i sok z jej połówki
- stewia
- 20 g mąki kokosowej
- szklanka mleka*
-żółtko jaja
/na mus rabarbarowy/
- 3 łodyżki rabarbaru
- 2 łyżki miodu*
/na bezę/
-2 białka
-szczypta soli
-łyżeczka cukru trzcinowego
-aromat waniliowy*


Kaszkę kukurydzianą gotujemy w mleku. Do ugotowanej i przestudzonej dodajemy startą skórkę z cytryny i wyciskamy sok z jej połówki. Wsypujemy stewię , mąkę kokosową i dodajemy żółtko. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pokrojony w kosteczkę rabarbar, dodajemy miód i podgrzewamy na wolnym ogniu do powstania gładkiego musu. Na spód wysmarowanej lekko tłuszczem kokilki wylewamy "ciasto" z kaszki, a jej wierzch smarujemy musem rabarbarowym. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. W między czasie ubijamy 2 białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i kontynuujemy ubijanie do powstania lśniącej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy odrobinę aromatu waniliowego. Powstałą bezę wylej na spód podpieczonej kaszki , zmniejsz moc piekarnika i piecz bezę przez następne 15 - 20 minut do zrumienienia. Wystudzony wypiek włóż na całą noc do lodówki. (Oczywiście można też zjeść na ciepło, ale bardzo polecam schłodzony!) Rano wyciągnij i się zajadaj :).

* osoby bez alergii mogą zastąpić kukurydziankę -manną
* można użyć mleka sojowego
* miód można zastąpić syropem klonowym
* zamiast aromatu użyłam syropu biała czekolada bez cukru

Rabarbalove

3 komentarze:

  1. Chcęęęęę! <3 Upiekę jeszcze przed wyjazdem :D Ta beza jest cudownie puszysta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie! Potrzeba nam takich blogów... Życzę powodzenia i zapraszam w odwiedziny na mojego

    http://glulak.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)