środa, 29 lipca 2015

Wegański sernik kokosowy na czekoladowo-pomarańczowym spodzie

.......z jeżynami.
Przepis:
masa kokosowa:
200ml mleczka kokosowego
łyżka wiórek kokosowych
łyżeczka mąki kokosowej (opcjonalnie)
łyżeczka agaru
stewia

spód:
4 łyżki płatków owsianych (tutaj:bezglutenowe)
łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżeczka kakao
skórka z 1/2 pomarańczy
łyżka syropu klonowego

Mleczko kokosowe gotować razem z agarem na wolnym ogniu aż zacznie delikatnie "bulgotać". Dodać stewię,wiórki kokosowe i mąkę. Mieszać i zostawić do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować spód łącząc ze sobą wszystkie składniki i wyłożyć nim delikatnie natłuszczoną kokilkę/foremkę dociskając palcami tak aby dno dokładnie się pokryło. 
Na spód wylewamy lekko wystudzoną masę kokosową i wkładamy na całą noc do lodówki. 

13 komentarzy:

  1. Co kolwiek siedzi w środku-tofu, kasza, makaron, a nawet ziemniak..... przepis proszę!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany, opadła mi szczęka :D Dołączam się do prośby o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem z czego ta masa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciacho!!! Wyglada SUPER apetycznie. Kasiu prosze przepis;-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzieś już podobne coś widziałam :) To znak, że muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda nieziemsko :)! A ostatnio nawet był dzień sernika.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, jakby był kupiony w cukierni!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)