Przepis:
garść liści świeżego szpinaku
sok z 1/2 pomarańczy
skórka z pomarańczy
2 daktyle
2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie , można pominąć)
łyżka stewii
łyżka kakao
jajko
proszek do pieczenia
1/4 szklanki mleka
Szpinak zmiksować razem z odrobiną mleka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, oraz otartą z niej skórkę.
W osobnej misce wymieszać suche składniki (mąka , proszek,kakao,stewia). Dolać do nich nasz szpinakowo-pomarańczowy miks i jajko. Dosypać posiekane daktyle i posiekaną na drobno czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Pieć w 180 stopniach ok. 30-35 minut.
Szpinak na słodko, interesujący pomysł.. wdzięczne i pyszne warzywko:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, prezentacja pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda tak profesjonalnie. ;)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, ja bym je jeszcze z wierzchu posmarowała jakimś dobrym smarowidłem :)
OdpowiedzUsuńSmarowane było podczas jedzenia powidłami śliwkowymi =)
UsuńJakieś wielkości foremkę użyłaś do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPytam, bo jutro chciałam je zrobić na deser poobiedni ;)
typowa keksówka 24/10. Ciacho wyszło cieniutkie, nie rośnie. :) Na zdjęciu 2 połówki położone na siebie. Fajnie przełożyć je dodatkowo powidłami. Zrobiłam tak w trakcie jedzenia. =)
Usuń