środa, 15 kwietnia 2015

Szpinakowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe


Przepis:
50g mąki owsianej bezglutenowej (*można zastąpić pełnoziarnistą)
garść liści świeżego szpinaku
sok z 1/2 pomarańczy 
skórka z pomarańczy
2 daktyle
2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie , można pominąć)
łyżka stewii
łyżka kakao
jajko
proszek do pieczenia
1/4 szklanki mleka

Szpinak zmiksować razem z odrobiną mleka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, oraz otartą z niej skórkę.
W osobnej misce wymieszać suche składniki (mąka , proszek,kakao,stewia). Dolać do nich nasz szpinakowo-pomarańczowy miks  i jajko. Dosypać posiekane daktyle i posiekaną na drobno czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Pieć w 180 stopniach ok. 30-35 minut. 





8 komentarzy:

  1. Szpinak na słodko, interesujący pomysł.. wdzięczne i pyszne warzywko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, prezentacja pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda tak profesjonalnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, ja bym je jeszcze z wierzchu posmarowała jakimś dobrym smarowidłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarowane było podczas jedzenia powidłami śliwkowymi =)

      Usuń
  5. Jakieś wielkości foremkę użyłaś do pieczenia?
    Pytam, bo jutro chciałam je zrobić na deser poobiedni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. typowa keksówka 24/10. Ciacho wyszło cieniutkie, nie rośnie. :) Na zdjęciu 2 połówki położone na siebie. Fajnie przełożyć je dodatkowo powidłami. Zrobiłam tak w trakcie jedzenia. =)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)