czwartek, 9 kwietnia 2015

Czekoladowo-orzechowe placki z cukinii

...owsiano-jaglane. Podane z chałwowym twarożkowym kremem.
Bo dzień bez placków dniem straconym, prawda?
Cukinia została z obiadu...no to smażymy! 

Przepis:

1/2 średniej cukinii
30g mąki owsianej
20g mąki jaglanej
jajko
1/3 szklanki mleka
proszek do pieczenia
łyżka kakao
łyżka stewii(lub innej substancji słodzącej)
garść posiekanych orzechów włoskich

Cukinie zetrzeć na średnich oczkach, dodać do niej jajko, wymieszać.W osobnej misce wymieszać suche składniki (obie mąki, proszek, kakao, stewię), następnie zawartość tej miski połączyć z cukinią. Do ciasta dolać mleko i na końcu dosypać posiekane na drobno orzechy. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej lub delikatnie posmarowanej olejem.

Krem:
twarożek sernikowy + stewia + łyżeczka tahini + szczypta kakao




10 komentarzy:

  1. ale okrąglutkie ! szkoda ze nie kupilam jeszcze cukinii ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne, jakie puszyste! :)
    Chciałoby się takie jeść :)

    U mnie śniadanie nawet podobne dziś, o dziwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne. :)
    I ten chałwowy krem musiał być pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie okrągłe, jak to zrobiłaś?
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ten pierwszy po prawej z daleka jak uśmiechnięty wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah! Made my day :D ...Teraz też to widzę. Ty to masz oko!

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)