sobota, 20 czerwca 2015

Budyniowy cytrynowo-kokosowy omlet biszkoptowy z orzechowym sosem jogurtowym

Przepis:

2 łyżki mąki owsianej(bezglutenowa)

2 łyżki mąki kokosowej
łyżka proszku budyniowego waniliowego
proszek do pieczenia (bezglutenowy)
2 jajka
1/4 szklanki mleka
skórka otarta z cytryny
sok z 1/2 cytryny
stewia
szczypta soli

Białka ubijamy z solą i stewią na sztywną pianę. W osobnej misce mieszamy mąki, budyń, proszek,skórkę z cytryny.
Żółtka roztrzepujemy razem z mlekiem i sokiem z cytryny. Dolewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubite białka powoli i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Omlet smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

sos:
łyżka masla orzechowego
łyżka mleka
2 łyżki jogurtu

Masło orzechowe rozpuścić delikatnie podgrzewając w rondelku razem z mlekiem. 
Gdy chwile przestygnie dodać jogurt i wymieszać. 






8 komentarzy:

Zapraszam do komentowania :)