środa, 29 kwietnia 2015

Gryczane ciastko jabłkowe z cynamonem, awokado i bakaliami


.....podane z tartą gorzką czekoladą i sosem czekoladowo-orzechowym.

Przepis:
50g mąki gryczanej
1/2 awokado
małe jabłko
jajko
szczypta soli
proszek do pieczenia
łyżeczka cynamonu
2 łyżki mleka
stewia
rodzynki/żurawina

sos:
łyżka mleka
łyżeczka czekoladowego masła orzechowego 

Awokado rozgnieść widelcem na "papkę" zmiksować. Dodać starte na średnich oczkach jabłko, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia,mleko. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, dosypać bakalie. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do ciasta, wymieszać. Bałko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stewią i na końcu delikatnie wmieszać w powstałą masę. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.

W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy w mleku czekoladowe masło orzechowe (lub zwykłe ze szczyptą kakao/gorzką czekoladą). Gotowe ciastko polewamy sosem.  

7 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie : ) mozna prosic przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia robi podobne,dodaje tylko kakao, smscznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne ciasto, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. żałuję, że nie mam mąki gryczanej :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić inną :) Nie będzie tego charakterystycznego posmaku, ale myślę , że i tak wyjdzie super.

      Usuń
    2. Ciasto z awokado pierwsze słyszę

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)